Solanderleden

Solanderleden – 22 mil av historia, natur och sägner. Här har jag samlat mina olika erbjudanden längs vägen med platser/platsförslag. Jag är också tillgänglig som medföljande vandringsguide för den som bara vill ha sällskap i skog och mark.

Spökvandring längs älven

Vem är de som gråter vid vattnet? Vi ger oss ut i sommarnatten och vandrar längs Piteälven till den hemsökta platsen Barnholmen. När vi lyssnat efter platsens spöke tänder vi lägerelden och ni får höra fler hemska berättelser om skogen och älvens andar.

Vandring till platsen Barnholmen vid Piteälven, från valfri riktning.

 

träd

Se hela skogen

Upplev skogen med alla sinnen (ja, även smaksinnet!) och lär dig mer om våra allra största växter, träden. Fokus för vandringen är träden som naturresurs, men lite skogsbrukshistoria och sägner om sådant som suptallar och vårdträd följer med på köpet…

Vandring i valfritt skogsparti vid Solanderleden.

 

hemligadjur

Älvens hemligheter

Laxar, strömstarar och den märkliga nettingen… Följ med på en vandring längs Piteälven och hör om allt det spännande som pågår under ytan. Att dyka efter flodpärlmusslor är inte inkluderat i vandringen, men med lite tur hittar vi spår efter bäver!

Vandring längs Piteälven från Böle till Pålberget.

 

naturapotekNaturens apotek

Tack vare allemansrätten har vi ett apotek som aldrig stänger. Följ med och lär dig några riktigt nyttiga växter – inte bara hur man känner igen dem, utan hur de bäst skördas, sparas och används. Har du ömma fötter efter den här vandringen så vet du vad du ska göra åt det.

Vandring i valfritt naturområde vid Solanderleden.

 

Tre skogar

Tillsammans utforskar vi tre skogar. Skogen som var, skogen som är – och fantasins vilda urskog. Du får höra om alla de magiska varelser som lurade bakom trädstammarna för bara några generationer sedan: det förföriska skogsrået, de skygga vittrorna – och trollen, som var helt annorlunda än i barnboksillustrationerna…

Vandring i valfritt skogsparti vid Solanderleden, förslagsvis granskogen längs Lillån.

 

Hjälp, Röde Hanen!

En vandring avsedd för stads- eller gårdsmiljö, där du får höra om skrock och sägner kopplat till hus och hem, som vårdträd, häxkvastar och den fruktade Röde Hanen. Observera att inget av de magiska knep jag berättar om här är en lämplig ersättning för en nutida hemförsäkring!

Vandring vid valfri by eller gårdsmiljö på Solanderleden, förslagsvis Swensbylijda eller i Roknäs/Sjulnäs.

 

Vattnets väsen

Krongäddan, sjörået, bäckahästen och brunnsgubben… Redan innan ryska u-båtar var påtänkta var det gott om kusligheter som lurade i vassen! På denna vandring vid vattnet utforskar vi de mörka djupens mystiska innevånare och du får lära dig både binda Näcken och kalla på vind.

Vandring vid vattnet vid Solanderleden, valfri älv, å eller sjö.

 

Myrtass och Gullfot

Under en skogsvandring i djurens tecken berättar jag om tro och tradition kring våra fyrfota vänner och fiender. Jaktlycka, björnbegravningar, magiska vita älgar och givetvis vår mer nutida ”bjärv” – det finns många mystiska företeelser att utforska.

Vandring i valfritt skogsparti vid Solanderleden, med paus vid lägerelden.

 

Fyren brinner!

Fyrtornet… Symbol för det säkra i det osäkra, men också för ensamhet och isolering. Följ med på en guidning av Jävre Fyr och hör berättelsen om hur det kommer sig att före detta Skags Fyr numera står vid kustbandet i Jävre, om fyrbyggarepoken i Jävre Sandhamn och om fyrar och fyrvaktare genom tiderna.

Guidning av fyrtornet vid Solanderledens södra start/ändpunkt i Jävre.

 

I isjättarnas fotspår

Följ med på min kanske längsta tidsresa, längs Arkeologstigen i kustbyn Jävre. Här besöker vi fornlämningar och klapperstensfält och ser på plats hur landskapet formats av vår sista istid.  Under vandringen får du se en labyrint, lära dig varför man inte kan lite på arkeologer och veta vad en ”Liggande Höna” är för djur…

Vandring på sträckan Solanderleden delar med Arkeologstigen i Jävre.