Solanderleden

Solanderleden – 22 mil av historia, natur och sägner. Här har jag samlat några av min erbjudanden längs vägen med platser/platsförslag. Jag är också tillgänglig som medföljande vandringsguide för den som bara vill ha sällskap i skog och mark.

För den som vill lära sig mer om leden, arbetet bakom den och vandringstrenden i norr kan ni boka en föreläsning antingen under vandring, på valfri plats längs leden eller som en regelrätt föreläsning med bildspel på den lokal ni väljer.

 

Spökvandring längs älven

Vem är de som gråter vid vattnet? Vi ger oss ut i sommarnatten och vandrar längs Piteälven till den hemsökta platsen Barnholmen. När vi lyssnat efter platsens spöke tänder vi lägerelden och ni får höra fler hemska berättelser om skogen och älvens andar.

Vandring till platsen Barnholmen vid Piteälven, från valfri riktning.

 

träd

Se hela skogen

Upplev skogen med alla sinnen (ja, även smaksinnet!) och lär dig mer om våra allra största växter, träden. Fokus för vandringen är träden som naturresurs, men lite skogsbrukshistoria och sägner om sådant som suptallar och vårdträd följer med på köpet…

Vandring i valfritt skogsparti vid Solanderleden.

 

hemligadjur

Älvens hemligheter

Laxar, strömstarar och den märkliga nettingen… Följ med på en vandring längs Piteälven och hör om allt det spännande som pågår under ytan. Att dyka efter flodpärlmusslor är inte inkluderat i vandringen, men med lite tur hittar vi spår efter bäver!

Vandring längs Piteälven från Böle till Pålberget.

 

naturapotekNaturens skafferi

Tack vare allemansrätten har vi ett skafferi som tillhör oss alla. Följ med och lär dig några riktigt användbara växter – inte bara hur man känner igen dem, utan hur de bäst skördas, sparas och tillagas. Vandringen genomförs maj – september.

Vandring i valfritt naturområde vid Solanderleden. Inom de olika naturreservaten längs leden kan dock växter (utom bär) inte plockas.

 

Tre skogar

Tillsammans utforskar vi tre skogar. Skogen som var, skogen som är – och fantasins vilda urskog. Du får höra om alla de magiska varelser som lurade bakom trädstammarna för bara några generationer sedan: det förföriska skogsrået, de skygga vittrorna – och trollen, som var helt annorlunda än i barnboksillustrationerna…

Vandring i valfritt skogsparti vid Solanderleden, förslagsvis granskogen längs Lillån.

 

Hjälp, Röde Hanen!

En vandring avsedd för stads- eller gårdsmiljö, där du får höra om skrock och sägner kopplat till hus och hem, som vårdträd, häxkvastar och den fruktade Röde Hanen. Observera att inget av de magiska knep jag berättar om här är en lämplig ersättning för en nutida hemförsäkring!

Vandring vid valfri by eller gårdsmiljö på Solanderleden, förslagsvis Swensbylijda eller i Roknäs/Sjulnäs.

 

Vattnets väsen

Krongäddan, sjörået, bäckahästen och brunnsgubben… Redan innan ryska u-båtar var påtänkta var det gott om kusligheter som lurade i vassen! På denna vandring vid vattnet utforskar vi de mörka djupens mystiska innevånare och du får lära dig både binda Näcken och kalla på vind.

Vandring vid vattnet vid Solanderleden, valfri älv, å eller sjö.

 

Myrtass och Gullfot

Under en skogsvandring i djurens tecken berättar jag om tro och tradition kring våra fyrfota vänner och fiender. Jaktlycka, björnbegravningar, magiska vita älgar och givetvis vår mer nutida ”bjärv” – det finns mycket mystiskt att utforska.

Vandring i valfritt skogsparti vid Solanderleden, med paus vid lägerelden.

 

Fyren brinner!

Fyrtornet… Symbol för det säkra i det osäkra, men också för ensamhet och isolering. Följ med på en guidning av Jävre Fyr och hör om hur det kommer sig att Skags Fyr numera står vid kustbandet i Jävre, om fyrbyggarepoken i Jävre Sandhamn och fyrar och fyrvaktare genom tiderna.

Guidning av fyrtornet vid Solanderledens södra start/ändpunkt i Jävre.

 

I isjättarnas fotspår

Följ med på min kanske längsta tidsresa, längs Arkeologstigen i kustbyn Jävre. Här besöker vi fornlämningar och klapperstensfält och ser på plats hur landskapet formats av vår sista istid.  Under vandringen får du se en labyrint, lära dig varför man inte kan lite på arkeologer och veta vad en ”Liggande Höna” är för djur…

Vandring på sträckan Solanderleden delar med Arkeologstigen i Jävre.

 

Fäbodarnas folk och fasor

Fäbodar var platsen för både romantik och frihet, hårt arbete, kvinnlig gemenskap… och fruktansvärda sägner som berättades efter mörkrets inbrott. Följ med på en vandring mellan fäbodarna i Ale eller till fäbodavallen i Alvik och hör en del av de ruskigheter som mormorsmor skrämde mormor med…

Vandring till eller mellan något av fäbodaställena i sörbyarna, Luleå.

 

Vad åt de då?

Stenålderskost har väl alla hört talas om, men vad åt man egentligen här i norr när isen dragit sig tillbaka från landskapet och de första människorna började anlända? Hur har landskapet format vår diet från forntiden till våra dagar och vad kan vi än i dag plocka och äta som våra förfäder åt före oss? Följ med och utforska markernas mat, från stenåldern och framåt.

Vandring på sträckan Solanderleden delar med Arkeologstigen i Jävre.

 

Om Solander på Solanderleden

Botanist, världsomseglare, lärjunge och kanske även rival till den store Carl von Linné… det finns mycket att berätta om mannen som gett Solanderleden sitt namn. Jag erbjuder två vandringar där du kan få stifta bekantskap med Solander: Ni kan vandra valfritt stycke av Solanderleden och få höra berättelsen längs vägen, eller välja att även kombinera er vandring med ett besök i Öjeby Kyrkstad där Daniel föddes. Välkomna att lära känna en upptäckare från en tid då världen var både större och mindre än den är i dag!