Historiska guidningar

Mina historiska guidningar handlar mer om skeden än om årtal. Jag försöker alltid hitta länkar mellan nutid och dåtid och berättelser som kan föra dagens människor närmare de som en gång levde och verkade på platsen.

Här är några av mina färdigpaketerade historiska guidningar, men är det någon annan plats eller något speciellt ämne du skulle vilja fokusera på, kan jag säkert stå till tjänst. Välkommen på en tidsresa!

 

Fyren brinner!

Fyrtornet… Symbol för det säkra i det osäkra, men också för ensamhet och isolering. Följ med på en guidning av Jävre Fyr och hör berättelsen om hur det kommer sig att före detta Skags Fyr numera står vid kustbandet i Jävre, om fyrbyggarepoken i Jävre Sandhamn och om fyrar och fyrvaktare genom tiderna.

 

 

Guidning i galenskapen

Furunäset i Piteå är en vacker plats med vackra byggnader – och ett mörkt förflutet. Under nästan hundra år av institutionsvård hann tusentals människoöden passera här. Följ med till en plats många aldrig lämnade, Furunäsets Hospital och Asyl, och lyssna på historien om dem och om den svenska mentalhälsovårdens utveckling.

 

 

Hemska Piteå

Funderingar på att bli Pitebo? Vet du verkligen vad du ger dig in på? Följ med på en historisk vandring i centrala Piteå där fokus är allt det som inte dyker upp i turistbroschyrerna: fejder och krigets fasor, spöken, skandaler och ond bråd död. Vill du fortfarande flytta hit vet du åtminstone var skeletten är begravda!

 

 

I isjättarnas fotspår

Följ med på min kanske längsta tidsresa, längs Arkeologstigen i kustbyn Jävre. Här besöker vi fornlämningar och klapperstensfält och ser på plats hur landskapet formats av vår sista istid.  Under vandringen får du se en labyrint, lära dig varför man inte kan lite på arkeologer och veta vad en ”Liggande Höna” är för djur…