Berättandevandringar

”Varje gång ljuset släcktes i konferensrummet ropade de: nu kommer skogsrået!”
– Gäst i tackbrev

Min specialitet som guide är berättandevandringar om svensk folktro där deltagarna får veta mer om hur man trodde och tänkte förr. Exotiskt för utländska gäster, spännande för svenska! Vandringarna är utformade för att passa olika miljötyper, så vare sig vi är mitt i staden eller långt in i urskogen finns en som fungerar.

Här nedanför är några exempel på vandringar. Men om du vill kan du få ett speciellt tema på en vandring, som fiskarskrock till storfiskarens födelsedagsfest eller folktro om skogen för sågverkets besöksgrupp. Jag har tillräckligt med tomtar på loftet för att hitta något som passar de flesta!

 

Tre skogar

Tillsammans utforskar vi tre skogar. Skogen som var, skogen som är – och fantasins vilda urskog. Du får höra om alla de magiska varelser som lurade bakom trädstammarna för bara några generationer sedan: det förföriska skogsrået, de skygga vittrorna – och trollen, som var helt annorlunda än i barnboksillustrationerna…

 

 

Hjälp, Röde Hanen!

En vandring avsedd för stads- eller gårdsmiljö, där du får höra om skrock och sägner kopplat till hus och hem, som vårdträd, häxkvastar och den fruktade Röde Hanen. Observera att inget av de magiska knep jag berättar om här är en lämplig ersättning för en nutida hemförsäkring!

 

 

Vattnets väsen

Krongäddan, sjörået, bäckahästen och brunnsgubben… Redan innan ryska u-båtar var påtänkta var det gott om kusligheter som lurade i vassen! På denna vandring vid vattnet utforskar vi de mörka djupens mystiska innevånare och du får lära dig både binda Näcken och kalla på vind.

 

 

Tomten året om

På den här vandringen (som lämpar sig perfekt som en uppvärmning inför julbordet) får du veta saker ni aldrig anat om svenska jultraditioner. Klappar som ingen ville ha, berusade stjärngossar, elaka tomtar och den mystiska, uråldriga julbocken… helgen blir sig aldrig riktigt lik igen.

 

 

Bruden bar svart

Svensexa, möhippa eller kanske rentav bröllopsfest? Den här vandringen handlar om både seder och skrock kring uppvaktning, bröllop och samliv. Spådomsknep, kärleksdrycker, hemgifter och brudritt… online-datingens tidevarv ter sig tamt i jämförelse!

 

 

Myrtass och Gullfot

Under en skogsvandring i djurens tecken berättar jag om tro och tradition kring våra fyrfota vänner och fiender. Jaktlycka, björnbegravningar, magiska vita älgar och givetvis vår mer nutida ”bjärv” – det finns många mystiska företeelser att utforska.